Nowe zasady w 19 powiatach – 1 osoba na 4 m2 w gastronomii

Newsy

Nowe zasady w 19 powiatach – 1 osoba na 4 m2 w gastronomii

07 sierpnia 2020

W „czerwonych” powiatach obowiązywać będzie zakaz organizacji targów, wydarzeń kulturalnych, ale również zamknięte będą siłownie, kina i sanatoria. W tych miejscach wraca też obowiązek noszenia maseczek w przestrzeniach publicznych – na ulicach.

Uroczystości rodzinne zostaną ograniczone do 50 osób w strefie czerwonej i do 100 osób w strefie żółtej. Wprowadzony zostanie również rejestr wydarzeń. Jednocześnie zmieniają się zasady dotyczące gastronomii. W obu strefach limit osób uzależniony jest od powierzchni lokalu. Współczynnik wynosi 1 osoba na każde 4 m2 lokalu. Bez zmian jest za to działalność hotelarska w obu strefach.

Natomiast w strefach żółtych spora część imprez będzie możliwa, ale przy znacznym ograniczeniu liczby widzów. Targi i konferencje będą organizowane z ograniczeniem 1 osoby na 4 m2.

Strefa czerwona obejmie w woj. śląskim powiaty i miasta na prawach powiatu: pszczyński, rybnicki, wodzisławski oraz Rudę Śląską i Rybnik, w woj. wielkopolskim – ostrzeszowski, w woj. małopolskim – nowosądecki i Nowy Sącz oraz w woj. łódzkim powiat wieluński. Stefa żółta obejmie w woj. śląskim powiaty i miasta na prawach powiatu: cieszyński oraz Jastrzębie-Zdrój i Żory, w woj. podkarpackim jarosławski, przemyski i Przemyśl, w woj. wielkopolskim powiat kępiński, w woj. małopolskim – oświęcimski, w woj. świętokrzyskim – pińczowski, a w woj. łódzkim powiat wieruszowski.

W każdym tygodniu baza powiatów z najwyższymi wzrostami będzie aktualizowana.

 

djmedia:306

Oprac. red.

Źródło: PAP

fot. Ministerstwo Zdrowia