6. Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia

Wydarzenia

6. Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia

14 listopada 2019

Honorowe patronaty nad konkursem objęli Marszałek Województwa Pomorskiego, Pomorski Kurator Oświaty, Prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej w Polsce Maciej Dobrzyniecki, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztof Szulborski.

W konkursie rywalizowali ze sobą uczniowie z piętnastu szkół:
Zespół Szkół Agrobiznesu z Człuchowa
Technikum nr 3 przy Zespole Szkół Zawodowych z Giżycka
Zespół Szkół z Nowego Dworu Gdańskiego
Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego z Rumi
Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Tony Halika ze Świdnicy
Zespół Szkół Ekonomicznych im. ks. Janusza Pasierba z Tczewa
Niepubliczna Szkoła Rzemiosła im. Św. Józefa z Wejherowa
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania
Zespół Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika z Koszalina
Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Murowanej Gośliny
Zespół Szkół Gastronomicznych z Łodzi
Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni
Powiatowy Zespół Szkół nr 1 z Kościerzyny
Zespół Szkół Gospodarczych z Elbląga
Uczestnicy startujący w zespołach dwuosobowych, inspirując się literackimi opisami potraw, przygotowywali zakąskę i deser oraz prezentację potraw przed jury degustacyjnym kucharskim, cukierniczym, literackim, design.

Jury w składzie:

Przewodniczący jury:
Maciej Dobrzyniecki Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce
Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich 

Kucharze:

Jury degustacyjne
Tomasz Iwanca zastępca szefa kuchni Hotelu Grand
Grzegorz Nakrajnik szef kuchni restauracji La Cucina w Gdańsku
Paweł Wątor szef kuchni restauracji Eliksir
Łukasz Miecznikowski szef kuchni Hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto
Paweł Stawicki szef kuchni hotelu Hilton Gdańsk

Jury techniczne
Przemysław Langowski szef kuchni restauracji Magiel w Hotelu Almond
Bartosz Rozbiegała szef kuchni restauracji Porto Santo by Magda Gessler
Krzysztof Gradzewicz Head Chef Radisson Gdańsk Hotel&Suites
Adrian Gabryszak szef kuchni M15 Restaurant & Bar & Sauny Sopot
Adam Woźniak Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Janusz Małyszko szef kuchni Hotelu Sadova

Cukiernicy:

Jury degustacyjne
Mateusz Dziwosz zastępca szefa cukierni Hotelu De Silwa w Malbork
Paweł Mieszała właściciel Cukierni Pawlova
Krzysztof Ilnicki właściciel Cukierni Umam
Tomasz Deker właściciel brasserie Tu Można Marzyć by Tomasz Deker
Michał Wiśniewski szef Cukierni Hotelu Haffner

Jury techniczne:
Maciej Majzon Wójtowicz szef Akademii Czekolady
Wojciech Rzepecki szef cukierni Hotel Courtyard By Marriott Gdynia
Sławomir Gordon cukiernik z Restauracji Meridian Sopot
Robert Rusin szef cukierni Hotelu Sheraton
Wiesław Kuhr zastępca szefa cukierni Umam

Jury literackie:
Dominika Ringwelska nauczyciel konsultant ds. diagnoz i analiz oraz edukacji polonistycznej i kulturalno-artystycznej Centrum Edukacji Nauczycieli w Gdańsku
dr Tomasz Szturo zastępca dyrektora ds. edukacji i zbiorów Muzeum II Wojny Światowej

Jury design:
Dominika Czechowska manager Kierunku Turystyka I Rekreacja WSB w Gdyni

przyznało:

Grand Prix-nagrodę w wysokości 2 tys. zł ufundowaną przez Macieja Dobrzynieckiego Prezydenta Polskiej Akademii Gastronomii
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku – Kinga Piotrowska i Bartek Krajewski
Uczniowie przygotowali, inspirując się tekstem M. Konopnickiej Mendel Gdański, gołąbka z konfitowanym udkiem z kaczki, kwaśnym jabłkiem, kiszonym burakiem, wywar umami, prażone płatki drożdży, liście wasabi, a na deser podali kruche orzechowe ciastko z kremem cydrowym według utworu Józefa Weyssehoff Soból i Panna.

Nagrody rzeczowe – sprzęt AGD ufundowane przez Grupę Dobry Hotel Leszek Mieczkowski i Miasto Gdańsk
I miejsce za zakąskę
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania – Jakub Kuźma i Jakub Nowinka
Stanisław Wyspiański, Wesele
Maczanka po krakowsku z puree z dyni piklami na podpłomyku

II miejsce za zakąskę
Niepubliczna Szkoła Rezemiosła im. Św. Józefa w Wejherowie –  Adrian Maksymiuk i Norbert Białk.
Henryk Sienkiewicz, Krzyżacy
Comber z jelenia podany z sosem i grzybami

III miejsce za zakąskę
Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu – Paulina Antoniewicz i Maciej Zalewski
Ana Veloso, Zapach kwiatów kawy
Pierś z kaczki / chips z topinamburu / sos na bazie piwa kawowego / puree z topinamburu / wiśnie

Nagrody rzeczowe – sprzęt AGD ufundowane przez Grupę Dobry Hotel Leszek Mieczkowski, Miasto Gdańsk
I miejsce za deser
Technikum nr 3 przy Zespole Szkół Zawodowych z Giżycka – Natalia Wiktoria Tylicka i Anna Żołondek
George R. R. Martin, Gra o Tron – Nawałnica mieczy
Ciasto cytrynowe z bezą włoską, żelem balsamicznym i dżemem jabłkowym

II miejsce za deser
Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Murowanej Gośliny – Marika Błażyńska i Natalia Miszczuk

Julian Tuwim, Rwanie bzu

Bez czy …z

III miejsce deser
Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Tony Halika ze Świdnicy – Daria Pietruszewska i Kacper Mikosz
Sarah Addison Allen, Magiczny Ogród
Makaroniki z kremem cytrynowym i malinowym na bazie ganache z białej i mlecznej czekolady

Nagrody ufundowane przez Grupę Dobry Hotel Leszek Mieczkowski, Miasto Gdańsk- sprzęt AGD, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa- smartwatche
I miejsce literackość
Technikum nr 3 przy Zespole Szkół Zawodowych z Giżycka – Natalia Wiktoria Tylicka i Anna Żołondek
Marcel Proust, W stronę Swanna Indyk faszerowany owocami leśnymi owinięty w boczku z sosem orzechowym
George R. R. Martin, Gra o Tron – Nawałnica mieczy
Ciasto cytrynowe z bezą włoską, żelem balsamicznym i dżemem jabłkowym

II miejsce literackość
Zespół Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika z Koszalina – Sandra Matuszak i Szymon Nabereźny
Alexander Steffensmeier, Krowa Matylda nie może zasnąć
Święta krowa
Jan Paradowski, Mitologia
Jabłko niezgody

III miejsce literackość
Zespół Szkół Agrobiznesu z Człuchowa – Wiktoria Przybysz i Katarzyna Malecka
Jan Andrzej Morsztyn, Do trupa
W blasku krwistej świecy
Jan Kasprowicz, Krzak dzikiej róży w Ciemnych Smreczynach
Zatopiony kwiat dzikiej róży

Nagroda design w gastronomii – nagroda finansowa ufundowana przez panią Dominikę Czechowską z Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku w wysokości 800 zł
Zespół Szkół Agrobiznesu z Człuchowa – Wiktoria Przybysz i Katarzyna Malecka
Jan Andrzej Morsztyn, Do trupa
W blasku krwistej świecy
Jan Kasprowicz, Krzak dzikiej róży w Ciemnych Smreczynach
Zatopiony kwiat dzikiej róży

Nagrody dodatkowe ufundowały:
Firma Selgros szkolenie o wartości 2000 zł
Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni – Kacper Woźny i Paweł Kowalski 
Carlo Collodi, Pinokio
Tatar z tuńczyka / awokado / limoncello/ oliwa miętowa
Bolesław Leśmian, W malinowym chruśniaku
Pralina z białej czekolady / parfait malinowe / karmel / liofilizowana porzeczka

Akademia Czekolady szkolenie o wartości 1500 zł oraz czekolady firmy Callebaut
I miejsce 
Technikum nr 3 przy Zespole Szkół Zawodowych z Giżycka – Natalia Wiktoria Tylicka i Anna Żołondek
George R. R. Martin, Gra o Tron – Nawałnica mieczy
Ciasto cytrynowe z bezą włoską, żelem balsamicznym i dżemem jabłkowym

II miejsceI
Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Murowanej Gośliny – Marika Błażyńska i Natalia Miszczuk
Julian Tuwim, Rwanie bzu
Bez czy …z

III miejsceI
Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Tony Halika ze Świdnicy – Daria Pietruszewska i Kacper Mikosz
Sarah Addison Allen, Magiczny Ogród
Makaroniki z kremem cytrynowym i malinowym na bazie ganache z białej i mlecznej czekolady.

djmedia:173