Niby o alergenach powiedziano już wszystko. Wystarczy jednak wizyta w kilku restauracjach, by zauważyć, że wiedza teoretyczna nie zawsze idzie w parze z praktyką. Dlatego przypominamy, jak ugościć alergika – zgodnie z prawem, ale też z restauracyjnym savoir-vivre.

Trwa sezon na grzyby, które doskonale sprawdzają się przede wszystkim w tradycyjnej kuchni polskiej, choć nie tylko. Ich wygląd, aromat i smak nadają daniom cech świeżości. Zwłaszcza, gdy są wcześniej podsmażone na tłuszczu.

Rynek HoReCa powoli staje na nogi – goście coraz odważniej planują swoje spotkania na mieście i znów chętniej poznają nowe smaki. Pomaga w tym także okres urlopowy i to, że aż 79% z 81% ankietowanych osób* deklaruje, że wybierze wakacje w kraju.

Jarek Walczyk, kucharz, prezes Klubu Szefów Kuchni i Magda Wieczorek, która na co dzień zajmuje się opracowywaniem strategii żywieniowych oraz suplementacją dla sportowców rozpoczęli nowy projekt skierowany do hoteli i osób, które chcą się zdrowo odżywiać i dbać o swój układ immunologiczny.

Ciężko zaprognozować, jak długo trwać będzie pandemia oraz z jakimi restrykcjami społecznymi i ekonomicznymi będziemy musieli się zmierzyć nadchodzącej jesieni. Nasza branża znalazła się w bardzo trudnej sytuacji na skutek lockdownu. Restauracje przekonały się, co znaczy uczucie bezradności oraz niepewności, sytuacji, której nie dało się zaprognozować ani ocenić pod kątem bezpieczeństwa swojego oraz pracowników.

Polacy, podobnie jak w krajach zachodnich, coraz częściej jedzą poza domem i chętniej niż kiedykolwiek wcześniej odwiedzają restauracje. Z raportu „Polska na Talerzu 2019” przeprowadzonego w kwietniu 2019 r. przez IQS wynika również, że przy wyborze miejsca, szczególne znaczenie ma smak serwowanych potraw i chęć poznania nowych smaków.

Najpopularniejsze